Οι προτάσεις των «ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ» για την αντιμετώπιση της σοβαρής οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας (αλλά και ολόκληρη η Ευρωζώνη) βρίσκονται στο επίκεντρο των Θέσεων μας. Τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, έχουν πιστοποιήσει την προοδευτική εξαθλίωση του ελληνικού (και ευρωπαϊκού) πληθυσμού που αποδυναμώθηκε από την μακρόχρονη οικονομική κρίση, τα δύο χρόνια του εγκλεισμού λόγω Covid-19, από τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και από τις αυξήσεις που συνδέονται με τον πληθωρισμό.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Οι «ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ» σκοπεύουν να αλλάξουν τον προορισμό των ευρωπαϊκών κονδυλίων, σε σχέση με τις μεταβαλλόμενες ανάγκες της χώρας. Για παράδειγμα, το κεφάλαιο για τη μετάβαση στη βιώσιμη ενέργεια πρέπει να ξανασυζητηθεί. Σήμερα κινδυνεύουμε να δεσμεύσουμε ηλεκτρισμό και θέρμανση, επομένως πρέπει να σκεφτούμε την επανενεργοποίηση των διαφόρων πηγών ενέργειας, ξεκινώντας από την εξόρυξη φυσικού αερίου, τη δημιουργία καινούργιων μονάδων αποθήκευσης και επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (FSRU), την αποτελεσματικότερη μεταφορά ενέργειας σε πόλεις, χωριά και κτίρια. 

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Σταδιακά θα γίνει η διεύρυνση του αριθμού των φορολογουμένων που ενδιαφέρονται για την ενιαία φορολογία. Πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητη μια σταδιακή διαδρομή η οποία, ξεκινώντας από τον αυξητικό ενιαίο φόρο, θα διέρχεται από μια προοδευτική απλούστευση των συντελεστών αφού αξιολογηθεί η οικονομική συμβατότητα, με έναν ενιαίο συντελεστή.

Η ιδέα ενός ενιαίου φόρου στο πρόσθετο εισόδημα πηγάζει από τη φιλοδοξία να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός κινήτρων, υπέρ αυτών που δημιουργούν πλούτο και αυτών που εργάζονται. Η βασική ιδέα είναι απλή: σε ό,τι δηλώνεται καθ’ υπέρβαση του προηγούμενου, θα πληρωθούν λιγότεροι φόροι. Η φορολόγηση αυτή πρέπει να αφορά μόνο το έτος κατά το οποίο γίνεται η αύξηση του εισοδήματος, ενώ δεν θα ήταν λογικό να μεταφερθεί το όφελος στα επόμενα, παρά μόνο σε σχέση με τυχόν περαιτέρω αυξήσεις.

ΕΘΝΙΚΟ ΜΠΟΝΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ

Η βασική ιδέα είναι να εισαχθεί ένα είδος «εθνικού μπόνους παραγωγικότητας. Στο ισχύον φορολογικό σύστημα, η οριζόντια ανισότητα έχει γίνει ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Ο αυξητικός ενιαίος φόρος σκοπεύει να αποτελέσει ένα προσωρινό αλλά αποφασιστικό κίνητρο για να μπει δυναμικά στην αγορά ο έλληνας πολίτης, να ασχοληθεί, να βελτιώσει τον εαυτό του, την οικογένειά του και τη χώρα μας. Η αύξηση του εισοδήματος σημαίνει συμβολή στην ανάπτυξη του εθνικού πλούτου, πυροδότηση ενός ενάρετου κύκλου ανάπτυξης και μεγαλύτερων εσόδων.

Ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ ΜΑΣ

Μια πρωτότυπη πτυχή του οικονομικού προγράμματος των «ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ» είναι μια προσέγγιση που θα μπορούσε να οριστεί ως «οικονομικός πατριωτισμός». Είμαστε υπέρ της υπεράσπισης των παραγωγών, των εμπορικών σημάτων και των στρατηγικών μας υποδομών.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ «ΚΑΤΑΙΓΙΔΑΣ»

Η χώρα μας πρέπει να αποκτήσει ένα σταθερό οικονομικό πρόγραμμα συμβατό με τη νέα δύσκολη φάση που διανύουμε για να αντιμετωπίσουμε τα σοβαρά προβλήματα. Μπόνους για τον επιχειρηματικό τζίρο των βιοτεχνών, περικοπή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης για νεοπροσληφθέντες, αφαίρεση εισφορών για «έξυπνη» εργασία, έκπτωση φόρων για «υπερβάλλον προσωπικό» και φοροαπαλλαγές για όσους προσλαμβάνουν νέους εργαζομένους.

Έκπτωση για το κόστος εργασίας των μητέρων με μικρά παιδιά, μπόνους για εργαζόμενες μητέρες για να καλύψουν οικονομικά τις υπηρεσίες φροντίδας σε παιδιά και βρέφη. 

«ΕΘΝΙΚΟ» ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

Η θέση των «ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ» είναι να έχουμε ένα ενιαίο δίκτυο τηλεπικοινωνιών, όπως σε όλες τις μεγάλες δημοκρατικές χώρες, δημόσιο και όχι κάθετα ολοκληρωμένο. Επομένως, πρέπει να αποδεσμοποιήσουμε την ιδιοκτησία του δικτύου, η οποία είναι ιδιωτική. Μια στρατηγική υποδομή για την πατρίδα μας δεν μπορεί να αφεθεί στα χέρια ιδιωτών, ειδικά αν είναι ξένοι.