Edit Content

Σχετικά με εμάς

Οι «ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ» είναι ο πολιτικός φορέας της αναγεννημένης Εθνικής Πατριωτικής Δεξιάς, που μέσα από το πολίτευμα της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας αγωνίζεται για την ισονομία και την ισοτιμία όλων των Ελλήνων πολιτών.

Επικοινωνήστε μαζί μας

 Αλεξανδρούπολη: Όταν οι πυρκαγιές καίνε τα Δάση «φυτρώνουν» ανεμογεννήτριες!

Αυτό που συμβαίνει στον Έβρο με τις ανεμογεννήτριες, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου, είναι απίστευτα εξωφρενικό και απόλυτα παράλογο.
Τα δάση που καίγονται αυξάνουν τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής. Στα γυμνά από δέντρα βουνά, οι άνεμοι πολλαπλασιάζουν την ταχύτητά τους, σαρώνοντας την ευρύτερη περιοχή. Οι ανεμογεννήτριες στις κορυφογραμμές, αλλοιώνουν το μικροκλίμα, «ξεραίνοντας» τη χλωρίδα, μειώνοντας τις βροχοπτώσεις. Το βουνό «τσιμεντώνεται», η φύση γίνεται νεκρό τοπίο μια για πάντα.


Ιδιαίτερα αρνητικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο επιφέρει η δημιουργία των αιολικών πάρκων σε δάση, σε σημαντικές περιοχές χλωρίδας και πανίδας, σε προστατευόμενες περιοχές Natura 2000 και σε περιοχές σπάνιας βιοποικιλότητας.
Δυστυχώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε την κατάργηση επτά φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, ανάμεσα τους και του Δάσους της Δαδιάς, με αποτέλεσμα πρόσφατα τις καταστροφικές πυρκαγιές για δύο συνεχόμενες θερινές περιόδους, να διαδέχεται η δημιουργία αιολικού πάρκου εντός του Εθνικού Πάρκου του Δάσους.
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης (ΑΔΜ-Θ) προχώρησε πρόσφατα στην αδειοδότηση Αιολικού Σταθμού (ΑΣΠΗΕ) εντός της καμένης έκτασης και μέσα στην περιοχή NATURA (Ζώνη Ειδικής Προστασίας, ΖΕΠ) GR1110009 «Νότιο Δασικό Σύμπλεγμα Έβρου».

Η αδειοδότηση, βασίστηκε στην ομόφωνα θετική εισήγηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) Θράκης, το οποίο παρέκαμψε την αρνητική γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ (Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής) για το συγκεκριμένο έργο.
Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης του ΠΕΣΠΑ, η θετική εισήγηση βασίστηκε σε… ερώτηση του Προέδρου του ΠΕΣΠΑ προς τον Γενικό Διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής (ΓΔΠΠ) του ΥΠΕΝ, ο οποίος «ανέφερε ότι το ΥΠΕΝ είναι θετικό με την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου»!
Αξίζει να σημειώσουμε, ότι για την εγκατάσταση του νέου αιολικού πάρκου, είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά η Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
«Ο υπό αδειοδότηση αιολικός σταθμός εμπίπτει σε δημόσιες δασικού χαρακτήρα εκτάσεις, σύμφωνα με το Δασικό χάρτη της περιοχής.
Στο ίδιο μήκος κινείται και η αρνητική γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ η οποία αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Είμαστε αρνητικοί στην υλοποίηση του έργου/δραστηριότητας και εξέταση άλλων εναλλακτικών λύσεων για τους παρακάτω λόγους: Το έργο δεν επιτρέπεται με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Χωροθετείται στην Ζώνη Β1 του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου (ΚΥΑ 35633/2006 – ΦΕΚ 911/Δ’/13-10-2006), στην οποία η εγκατάσταση ΑΣΠΗΕ δεν επιτρέπεται (Άρθρο 3, Παρ.2.2.1 και Παρ.1, περίπτωση ια’)».

Διά του λόγου το αληθές, παραθέτουμε φωτογραφίες, από τις ανεμογεννήτριες που «φύτρωσαν» πρόσφατα στο ύψος της Εγνατίας Οδού, περίπου δέκα χιλιόμετρα πριν την διασταύρωση για Σουφλί, ερχόμενοι από την Αλεξανδρούπολη.

Μετάβαση στο περιεχόμενο