Παραθέτουμε την ομιλία του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των «ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ», Βασίλη Στίγκα, κατά τη συζήτηση προ ημερησίας διάταξης στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα:
Κύριε Πρόεδρε,
κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
Σήμερα βρισκόμαστε εδώ για να συζητήσουμε για τις καταστρεπτικές πυρκαγιές του 2023, και για την μεγάλη συμφορά που βρήκε τον τόπο μας,
αλλά όποιος τους τελευταίους δύο μήνες έχει παρακολουθήσει την υπερασπιστική γραμμή της κυβέρνησης, θα διαπιστώσει ότι είναι βγαλμένη με καρμπόν από την αντίστοιχη επιχειρηματολογία που χρησιμοποιούσε και πέρσι και πρόπερσι:
Για όλα φταίει πρωτίστως η κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα!
Για όλα φταίει η Φύση που έχει κηρύξει τον πόλεμο εναντίον του ανθρώπου και στέλνει τις φλόγες της για να τον μετατρέψει σε παρανάλωμα του πυρός.
Η πολεμική ρητορική επιστρατεύθηκε προσφάτως και από τον κ. Χαρδαλιά (Τύπος Θεσσαλονίκης, 27/8/2023, σελ. 8), ο οποίος μας κούνησε το δάχτυλο λέγοντας ότι:
«Όταν πολεμάμε, καλό είναι να μη μιλάμε».
Δηλαδή μας κάνει και μαθήματα πως να το βουλώνουμε.
Ως αποτυχημένος υγειονομικός «Γκαουλάιτερ» της Ν.Δ τώρα και σε έκδοση.. Περιφερειάρχη που είμαστε σίγουροι ότι προμηνύεται νέα μεγαλειώδη αποτυχία.
Όπως, δηλαδή, και με την υγειονομική κρίση, αλλά και με κάθε άλλη κρίση, η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τους πολίτες ότι επικρατούν πολεμικές συνθήκες και ότι ανάμεσά τους περιφέρονται αόρατοι εχθροί που απειλούν την υγεία, την ζωή τους, τα εδάφη τους και, τελικώς, την ασφάλειά τους.
Θα έλεγε κανείς ότι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, εκτός από την «Μεγάλη Επανεκκίνηση» του Κλάους Σβαμπ, έχει ως ευαγγέλιό της και το κλασικό δυστοπικό μυθιστόρημα για τον ολοκληρωτισμό, το «1984», στο οποίο ο Τζωρτζ Όργουελ έγραφε ότι:
«Δεν έχει σημασία αν γίνεται πραγματικά πόλεμος […], δεν έχει σημασία αν ο πόλεμος πηγαίνει καλά ή άσχημα. Αυτό που είναι απαραίτητο, είναι να υπάρχει πολεμική κατάσταση»
Πολλοί θα αναρωτηθούν γιατί είναι απαραίτητο να υπάρχει μονίμως μια διάχυτη αίσθηση ότι ζούμε σε μια πολεμική κατάσταση;
Μα γιατί, όπως λέει ο Όργουελ, η χειραγώγηση του πολίτη επιτυγχάνεται πολύ πιο εύκολα «σε μια ατμόσφαιρα πολέμου»
Άρα: Έχουμε πόλεμο με τον ιό;
Να μην αντιμιλάμε, απαντά αυταρχικά η κυβέρνηση.
Έχουμε πόλεμο με την κλιματική αλλαγή και την Φύση;
Όλοι τσιμουδιά, μας λέει η κυβέρνηση. Θα κάνουμε ό,τι νομίζει
εκείνη και οι συμβολάτορές της.
Συνεπώς, ένα ολοκληρωτικό καθεστώς που θέλει να κυβερνά τον λαό εξαπατώντας τον για τις πραγματικές του προθέσεις, δεν έχει παρά να τον παραμυθιάζει ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο με «αόρατους εχθρούς» και με στοιχεία της Φύσης.
Κι αν κάποιος τολμήσει να προβληματισθεί μήπως τελικά η κλιματική αλλαγή είναι μια φθηνή δικαιολογία, με άλλα λόγια μια χωματερή στην οποία κρύβονται πονηρά οι πραγματικές αιτίες των πυρκαγιών,
θα βρεθεί αντιμέτωπος με ευρηματικές δηλώσεις σαν κι αυτές που έκανε προσφάτως ο κ. Κικίλιας:
«Η κλιματική κρίση δεν είναι θεωρία, είναι βίωμα» είπε, λανσάροντας έτσι την δικαιολογία της κλιματικής αλλαγής ως ακλόνητη και ανεπίδεκτη αμφισβήτησης αιτία, ντυμένη με τα ιερά άμφια της θρησκείας.
Διότι την θεωρία μπορεί κάποιος να την αποδομήσει με ορθολογικά επιχειρήματα, το βίωμα όμως, όπως και την θρησκευτική πίστη όχι!
Και συνεχίζει απτόητος ο κ. Κικίλιας…
Σε νέες δηλώσεις που εκανε λέει το εξής…
Οι άτυχοι αλλοδαποί απαγορευόταν να ειναι στο δάσος και παρά τα πολλαπλά μηνύματα του 112 δεν εφυγαν…
Όποιος θελήσει να πάει λίγο πιο πίσω, δηλ. στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ του 2018, θα διαπιστώσει ότι σε πρώτο πλάνο για την φονική φωτιά στο Μάτι βρίσκονταν και πάλι οι δικαιολογίες που συνδέονταν με τις επικρατούσες μετεωρολογικές συνθήκες.
Κι όποιος θέλει να πάει ακόμη πιο πίσω, στην κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή, θα θυμηθεί ότι για τις καταστρεπτικές φωτιές στην Ηλεία ευθυνόταν το «μικροκλίμα» και ο «στρατηγός άνεμος».
Καταστρεπτικές πυρκαγιές υπήρχαν και επί κυβερνήσεως Σημίτη.
Τότε είχε κυκλοφορήσει ένα βιβλιαράκι γραμμένο από τον Θύμιο Παπανικολάου με τίτλο «Η Νέα Τάξη και οι χρήσιμοι ηλίθιοι». Ένα από τα κείμενα που περιέχονταν μέσα σε αυτό αφορούσε τους εμπρησμούς που, σύμφωνα με τον συγγραφέα, είναι « η πολιτική με άλλα μέσα».
Οι εμπρησμοί, έγραφε, «είναι η πιο μακάβρια μορφή τρομοκρατίας του πολυεθνικού κεφαλαίου,και η θηριώδης υλοποίηση των στόχων του.
Είναι η επιβολή, μέσω της οικονομικής καταστροφής, της κοινωνικής εξαθλίωσης και τρομοκρατίας όλων αυτών που προωθεί πολιτικά η Νέα Τάξη και ο εγχώριος υπηρέτης της: η κυβέρνηση Σημίτη.
Μόνο όσοι δεν θέλουν να σκεφτούν δεν το βλέπουν…»
Όποιος έχει περιέργεια να μάθει τι γινόταν με τις πυρκαγιές στο ακόμη πιο μακρινό παρελθόν, δηλ. από την μεταπολίτευση και έπειτα, αξίζει να ακούσει τι έγραφε ο Μάριος Πλωρίτης στις επιφυλλίδες του στις 19 Αυγούστου 1990:
«Μόνο στη 15ετία 1974-1989 κάηκαν κάπου 6.500.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων. Η μεγαλύτερη καταστροφή έγινε στη δεκαετία 1980-1989: 5.000.000 στρέμματα, με χρόνο ρεκόρ το 1988: 1.250 πυρκαγιές, 1.105.000 στρέμματα καρβουνιασμένα […]
Δεν είμαστε λοιπόν ένοχοι αμέλειας αλλά ΔΟΛΟΥ. Συστηματικού και κατ’ εξακολούθησιν.
Δηλαδή ολα αυτά τα στοιχεία τι μας λένε
Οτι ολες οι κυβερνήσεις απο το 1974 μεχρι σήμερα εναι παντελώς αχρηστες και ανίκανες και κυβερνούν με ΔΟΛΟ.
Τότε οι δημοφιλέστερες δικαιολογίες για τις πυρκαγιές ήταν οι ακραίες καιρικές συνθήκες και οι οικοπεδοφάγοι.
Ποιο θλιβερό και, ταυτοχρόνως, άκρως ανησυχητικό συμπέρασμα βγαίνει από όλα αυτά;
Ότι επί μισόν αιώνα κατακαίγονται τα δάση της πατρίδας μας και το ανίκανο Παρακράτος ολων των κυβερνήσεων χρησιμοποιεί παρόμοιες δικαιολογίες που μοιάζουν βγαλμένες από το νοσηρό μυαλό του ίδιου σεναριογράφου.
Κάθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια, παντού αποκαΐδια κι όλοι εμείς στο ίδιο έργο απαθείς θεατές του «πολεμικού σίριαλ» που παίζεται σε βάρος της πατρίδας μας.
Και μόλις μπούμε στον Σεπτέμβριο, το εφιαλτικό βίωμα των καταστρεπτικών πυρκαγιών του καλοκαιριού καταχωνιάζεται σε κάποιο συρτάρι της εφεδρικής μνήμης μας,
στο οποίο στοιβάζεται μαζί με όλα τα υπόλοιπα τοξικά βιώματα, που δηλητηρίασαν τις ψυχές μας, όπως είναι π.χ. η συμφορά των Τεμπών, τραγωδία στο ΜΑΤΙ,φονικές πλημμύρες στην ΜΑΝΔΡΑ κ.α
Την απώθηση των αρνητικών βιωμάτων στο υποσυνείδητό μας εκμεταλλεύεται η κυβέρνηση, η οποία αρνείται να εκπονήσει ένα σοβαρό προληπτικό σχέδιο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών που θα ξεσπάσουν με μαθηματική βεβαιότητα το επόμενο καλοκαίρι.
Έτσι, ο προληπτικός σχεδιασμός μοιάζει με πολυτέλεια που προκαλεί αλλεργία στην κυβέρνηση.
Κατ’ αρχάς, η πάγια τακτική της κυβέρνησης είναι να εκδίδει απαγορευτικό κυκλοφορίας σε άλση και δάση, όταν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς. Το μέτρο αυτό δεν απέχει πολύ από την λογική των λοκντάουν που εφαρμόσθηκαν μέσα στην πανδημία του κορωνοϊού.
Αυτή η απαγόρευση κυκλοφορίας συνιστά μια μορφή κλιματικού ή περιβαλλοντικού λοκντάουν, και άρα το άρθρο 129 Ν. 4926/2022 που την προβλέπει έχει πρόβλημα συνταγματικότητας, αφού σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφο 4 του Συντάγματος διοικητικά μέτρα, και μάλιστα ατομικά, επιτρέπονται μόνο για λόγους προστασίας της υγείας.
Ο ελληνικός λαός πρέπει, λοιπόν, αυτήν την στιγμή να ακούσει μια μεγάλη αλήθεια που έχει αποσιωπηθεί:
Απαγόρευση κυκλοφορίας για κλιματικούς ή περιβαλλοντικούς λόγους είναι αδιανόητη.
Κι όμως, η παρούσα κυβέρνηση, χωρίς να αντιδράσει κανένα κόμμα μέχρι σήμερα, έκανε σημαία της την απαγόρευση κυκλοφορίας στα άλση και τα δάση, αντιμετωπίζοντας ως ύποπτο κάθε πολίτη που θέλει μέσα στον καύσωνα να βρει λίγη δροσιά κάνοντας μια βόλτα μέσα στο πράσινο.
Ας το συνειδητοποιήσουμε: Τα δάση δεν υπάρχουν για να τα θαυμάζουμε εξ αποστάσεως, αλλά για να τα απολαμβάνουμε εμπράκτως, ερχόμενοι σε άμεση επαφή με το πράσινο.
Αλλα ακόμα και εαν ειναι ετσι και επιβληθούν πραγματικά σκληρά μέτρα απαγόρευσης απο τον Μαιο εως τον Σεπτεμβριο θα ισχύουν για τους λαθρομετανάστες η μονο για τους Έλληνες κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ.
Η αγάπη λοιπον για το πράσινο που είναι γραμμένη στις περιβαλλοντικές πινακίδες μέσα σε παρτέρια, άλση και δάση δεν μπορεί να έχει μόνο θεωρητική διάσταση.
Η απαγόρευση εισόδου στο βουνό δεν αφήνει την παραμικρή αμφιβολία ότι ζούμε σε μια δυστοπική εποχή, την οποία θα ζήλευαν ακόμη και οι σεναριογράφοι των ταινιών επιστημονικής φαντασίας του 20ού αιώνα.
Παρεμπιπτόντως, πόσοι γνωρίζουν ότι απαγόρευση κυκλοφορίας στα πάρκα επιβάλλουν οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν σε βάρος των γυναικών; (KONTRA, 29/8/2023, σελ. 13).
Αλλά η προληπτική διαχείριση των πυρκαγιών βασίζεται κατ’ εξοχήν σε ένα άλλο πολυσυζητημένο μέτρο: στην αποστολή προειδοποιητικού μηνύματος από το 112 για μαζική εκκένωση.
Εξαιτίας αυτού του μέτρου, οι πολίτες στερούνται την δυνατότητα να βοηθήσουν στην πυρόσβεση και εκπαιδεύονται να τηρούν μια φοβική στάση απέναντι στην φωτιά:
Να το βάζουν στα πόδια, αποδεχόμενοι να δουν την επόμενη μέρα ότι οι κόποι μιας ολόκληρης ζωής έγιναν στάχτη. Κάποιοι, μάλιστα, που βλέπουν το ολοκαύτωμα της επόμενης ημέρας αυτοκτονούν!
Όπως επισημαίνεται από ψυχολόγους (βλ. Μ. Παπαπαναγιώτου, ΕΣΤΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 27/8/2023, σελ. 5):
«το γεγονός ότι οι εντολές εκκένωσης δίδονται άμεσα (και, στην περίπτωση της Ελλάδας, συχνά πριν ακόμη εμφανιστούν οι φλόγες σε αρκετές περιοχές) ασκεί επί πλέον ψυχολογική πίεση στους πολίτες, που χρειάζεται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, […] καθώς αναγκάζει ολόκληρες οικογένειες να λάβουν σημαντικές αποφάσεις σε πολύ λίγο χρόνο».
Τι μας λέει αυτό.
Ότι καμμία κυβέρνηση κατά την διάρκεια του υπόλοιπου χρόνου που δεν έχουμε φωτιές δεν ενημερώνει τους πολίτες τι πρεπει να κάνουμε πριν και κατά την διάρκεια των πυρκαγιών, έτσι οι πολίτες να ειναι πλήρως ενημερωμένοι και προετοιμασμένοι για το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση τέτοιου κινδύνου.
Ο Ιπποκράτης έλεγε «Κάλλιον το προλαμβάνειν παρά θεραπεύειν».
Επιπλέον, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της «μαγικής» και «εύκολης λύσης» του 112, που έχει γίνει η αιχμή του αντιπυρικού δόρατος αυτής της κυβέρνησης, είναι ότι λειτουργεί κατευναστικά για τους εξαγριωμένους πολίτες.
Αυτοί πρέπει να σχηματίσουν την εντύπωση, που φυσικά είναι παραπλανητική, ότι η κυβέρνηση δείχνει ειλικρινές ενδιαφέρον για την ζωή και τις περιουσίες τους, οργανώνοντας κάποια σωτήρια επιχείρηση.
Μόνο που η επιχείρηση αυτή στηρίζεται στην λογική της ήσσονος προσπάθειας:
Οι αρμόδιες αρχές περιορίζονται απλώς στο να συντονίζουν την ταπεινωτική φυγή των πολιτών από τα σπίτια τους και κατά τα λοιπά ισχύει το σύνθημα της πλήρους αδιαφορίας:
«Γαία πυρί μιχθήτω»!
Το κατάντημα στο οποίο μπορεί να μας οδηγήσει η θεοποίηση της προληπτικής εκκένωσης αποτυπώθηκε τόσο στις πυρκαγιές της Ρόδου όσο και στις πυρκαγιές της Αλεξανδρούπολης.
Για τις ντροπιαστικές εικόνες με τους χιλιάδες τουρίστες της Ρόδου που μεταφέρονταν αγεληδόν επάνω σε… καρότσες φορτηγών λες και ήταν γύφτοι με κιλίμια, κόσμος σε απόγνωση να τρέχει μακριά από τα μέτωπα της φωτιάς, η κυβέρνηση να τρέχει έντρομη να προλάβει ΤΙ;
Αλλά ακόμη μεγαλύτερη ντροπή προκαλούν οι εικόνες με τους μεταφερόμενους ασθενείς από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Αλεξανδρουπόλεως στο καράβι «Αδαμάντιος Κοραής».
Στο μέτρο, μάλιστα, που εκτέθηκαν σε κίνδυνο ζωής ιδιαιτέρως ευάλωτοι ασθενείς, αφού στερήθηκαν τις ποιοτικές ιατρικές υπηρεσίες και δη επείγοντος χαρακτήρα, γεννάται οπωσδήποτε ζήτημα ποινικής ευθύνης εκείνων που έδωσαν την εντολή να εκκενωθεί προληπτικά ένα από τα καλύτερα νοσοκομεία που διαθέτει η χώρα μας.
Δεδομένου δε ότι το νοσοκομείο αυτό παροπλίσθηκε επί δύο περίπου ημέρες (η εκκένωση ξεκίνησε στις 21.40 της 21ης Αυγούστου και το νοσοκομείο επαναλειτούργησε στις 18.00 της 23ης Αυγούστου), κινδύνεψε και η ζωή κάθε κατοίκου που έπρεπε εσπευσμένα να μεταφερθεί εκεί για να υποβληθεί σε επείγουσα ιατρική πράξη.
Το μεγάλο ερώτημα που καλείται η κυβέρνηση να απαντήσει είναι το εξής: Γιατί, ενώ οι φλόγες φαίνονταν από μακριά ήδη δύο ημέρες πριν από την κρίσιμη ημέρα της εκκένωσης του νοσοκομείου, δεν δημιουργήθηκαν εγκαίρως αντιπυρικές ζώνες, ώστε να μη φθάσουν οι φλόγες κοντά στο νοσοκομείο;
Αν ο κρατικός μηχανισμός δεν μπορεί να προφυλάξει ένα από τα καλύτερα νοσοκομεία της χώρας μας, τότε θα πρέπει να αναρωτηθούμε μήπως δεν ζούμε σε χώρα αλλά σε χώρο που είναι ξέφραγο αμπέλι, έτοιμο να το καταβροχθίσουν πανεύκολα όχι μόνο φλόγες αλλά και οβίδες οποιουδήποτε εχθρού εποφθαλμιά τα εδάφη μας.
Και πως γίνετε κύριοι της κυβέρνησης ανίκανοι κύριοι της κυβέρνησης να κινδυνευουν στρατόπεδα,και να ανατινάζονται αποθήκες καυσίμων και πυρομαχικών.
Δεν εχει ξανασυμβεί ποτέ στο παρελθόν σε τέτοια μορφή και σε τέτοια ενταση.
Μήπως η Ελλάς δέχεται υβριδικό πόλεμο και προετοιμασία για κάτι άλλο…
Τυχαίο είναι ότι έγιναν αποκαΐδια και αποψιλώθηκαν δυο σημαντικές παραμεθόριες περιοχές όπως ο Έβρος και η Ρόδος;
Σε αυτό το σημείο καταγγέλλω ότι:
Την ώρα που η Αστυνομία πήγε να κάνει εκκένωση στο κτήμα κατοίκου της Αλεξανδρουπόλεως, αυτός φοβήθηκε, έπαθε έμφραγμα, πήγε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Αλεξανδρουπόλεως, από το νοσοκομείο τον έστειλαν στο λιμάνι, όπου είχαν στηθεί πρόχειρες σκηνές, και από εκεί τον παρέπεμψαν στα εξωτερικά Ιατρεία του ΙΚΑ, όπου και κατέληξε.
Επίσης, μια έγκυος αναγκάσθηκε να γεννήσει μέσα στο ασθενοφόρο μεταφερόμενη από το νοσοκομείο Αλεξανδρουπόλεως στο νοσοκομείο του Διδυμοτείχου!
Αυτό είναι ένα μικρό δείγμα των δήθεν θαυματουργών συνεπειών που έχει η λατρεμένη από την παρούσα κυβέρνηση προληπτική εκκένωση μέσω του 112!
Αν σε αυτήν την χώρα υπάρχουν ακόμη εισαγγελείς που εφαρμόζουν τους νόμους για να προστατεύουν τους πολίτες και όχι τους κυβερνώντες, αναμένουμε την άμεση κινητοποίησή τους για τέτοια περιστατικά.
Φυσικά, για να απαλυνθεί η οργή των πυρόπληκτων δεν αρκεί μόνο ο λαϊκισμός του 112, αλλά επιπλέον εξαγγέλλεται η πονηρή υπόσχεση της αποζημίωσής τους. Ο λαός μας διαθέτει μια σοφή παροιμία:
«Να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω λάδι».
Άλλο μέτρο λαϊκισμού με το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να ρίξει μεταφορικά «στάχτη στα μάτια» των πολιτών για την κυριολεκτική στάχτη που έγιναν τα δάση μας εξαιτίας του ανεπαρκούς σχεδιασμού αντιμετώπισης των πυρκαγιών είναι η λεγόμενη «συμβολική νομοθέτηση»:
Όπως συνηθίζεται μετά από αύξηση των κρουσμάτων βίας ή μετά από μια πολύνεκρη συμφορά αντίστοιχη εκείνης των Τεμπών, το πρώτο πράγμα που ακούνε οι πολίτες είναι η εξαγγελία του Υπουργού Δικαιοσύνης για την επικείμενη αυστηροποίηση των ποινών και των τυπικών προϋποθέσεων για την χορήγηση δυνατότητας υφ’ όρον απόλυσης.
Αυτό ακριβώς ήταν το αναμενόμενο, υποκριτικό ρεφλέξ της κυβέρνησης στις αρχές Αυγούστου, όταν στην συνάντηση των αρμόδιων Υπουργών, δηλ. του κ. Φλωρίδη και του κ. Κικίλια, αποφασίσθηκε η αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για το αδίκημα του εμπρησμού εξ αμελείας, αλλά και η σημαντική αύξηση των διοικητικών προστίμων που επιβάλλονται σε όσους καταδικάζονται για εμπρησμό εκ προθέσεως.
Συγκλονιστικό!!!!!!
Δηλαδή εάν τις φωτιές τις βαζει η ΜΙΤ ή άλλες μυστικές υπηρεσίες λέτε να φοβηθούν τα πρόστιμα ΚΙΚΙΛΙΑ;;;
Σκοπός αυτών των μέτρων είναι υποτίθεται «η προστασία του κοινωνικού συνόλου μέσω της αποτροπής επίδοξων εμπρηστών».
Αλλά, όπως δεν είναι λύση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών η προληπτική εκκένωση και η προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας, έτσι δεν είναι λύση και η προληπτική αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου.
Όλες αυτές είναι ανέξοδες ψευτολύσεις για τα μάτια του κόσμου, που πιστοποιούν ότι το κράτος έχει χρεοκοπήσει και είναι παντελώς ανίκανο να προστατεύσει αποτελεσματικά τους πολίτες.
Τέλος, η κυβέρνηση, διά στόματος του κ. Βορίδη (Τύπος Θεσσαλονίκης, 27/8/2023, σελ. 8), προσπαθώντας να κερδίσει την μάχη των εντυπώσεων και να μετατρέψει το μαύρο σε άσπρο, υποστήριξε ότι σε επίπεδο θωράκισης των μέσων και του προσωπικού πυρόσβεσης είναι όλα πολύ καλύτερα:
Εχουμε πλέον διπλάσια εναέρια μέσα, υπερδιπλασιασμό αριθμό εθελοντών, αυξημένο αριθμό πυροσβεστών και οχημάτων.
Αλλά παρότι αριθμητικά είναι όλα καλύτερα, «δεν είναι όλα καλά», είπε.
Παρότι έχουμε περισσότερους πυροσβέστες και μέσα πυρόσβεσης, το κακό αποτέλεσμα οφείλεται, κατ’ αυτόν, στην «πολύ μεγάλη επιδείνωση των καιρικών συνθηκών».
Και συνεχίζει ο κ. Βορίδης το δακρύβρεχτο σόου…
Λέει στο Βήμα της Κυριακής στις 27-8-23
«Οι μεγάλες πυρκαγιές μας γεμίζουν ολους με εντονα συναισθήματα
Για τον χαμένο δασικό μας πλούτο,οργή και αγανάκτηση γιατί κάτι περισσότερο και αποτελεσματικότερο επρεπε να είχε κάνει το κράτος, οργή για τους εμπρηστές, αγανάκτηση γιατί δεν τους… συλλάβαμε!!!
ΜΠΑΡ-ΧΟΡΟΣ
ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ
Και το δράμα του κ. Βορίδη συνεχίζεται…
Προσπερνώ ως ασήμαντη την κριτική της αντιπολίτευσης.
Απλώς αναπαράγει μεγιστοποιώντας αυτά τα συναισθήματα των πολιτών προσπαθώντας να χτίσει μια ψυχολογική σύνδεση μαζί τους.
Αλλα τίποτα ουσιαστικό δεν εχει να πει ,τίποτα πραγματικά ενδιαφέρων.
Και το δράμα έχει συνέχεια…
Προφανώς ακόμη πολεμάμε με τις φωτιές και προφανώς υπάρχουν και οι εμπρησμοί και υβριδικές απειλές που και οι αστυνομία και ο στρατός αλλα και η ΕΥΠ προσπαθούν να αντιμετωπίσουν.
Στρέφοντας, όμως, ο κ. Βορίδης τους προβολείς του στους αριθμούς και στις καιρικές συνθήκες, αφήνει στην σκιά κάποιες κρίσιμες παραμέτρους,
οι οποίες μπορούν να εξηγήσουν γιατί αυτή η ανίκανη κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς στην διαχείριση των πυρκαγιών.
Μία τέτοια παράμετρος είναι ότι τις πυρκαγιές τις σβήνουν οι δασικές υπηρεσίες και όχι οι πυροσβέστες ή τα εναέρια μέσα που έχουν επικουρικό ρόλο.
Αλλά από το 1998 η δασική υπηρεσία έχει αποξενωθεί παντελώς από την αποστολή της πυρόσβεσης και της έχουν αφαιρεθεί όλα τα μέσα κατάσβεσης.
Στα δάση δεν επιχειρεί η πυροσβεστική.
Την φωτιά επιτηρεί και οριοθετεί η πυροσβεστική από την άσφαλτο, όπου στήνονται και οι κάμερες.
Δεν είναι τυχαίο ότι άλλες χώρες με λιγότερα μέσα εμφανίζουν καλύτερα αποτελέσματα στην δασοπυρόσβεση: διότι σε αυτές τις χώρες τον συντονισμό τον έχει η εκάστοτε δασική υπηρεσία. Οι Ρουμάνοι που όλοι θαυμάζουμε δεν είναι πυροσβέστες!
Είναι δασοπυροσβέστες της Δασικής Υπηρεσίας που γνωρίζουν με κλειστά τα μάτια τα σκληροτράχηλα μονοπάτια της Ζώνης Ευθύνης τους (εφημ. KONTRA, 19-7-2023, σελ. 16).
Την επικίνδυνη μεταφορά της αρμοδιότητας της δασοπυρόσβεσης από την δασική Υπηρεσία στο Πυροσβεστικό Σώμα, που έγινε χωρίς να υπάρξει καμία επιστημονική τεκμηρίωση για την σκοπιμότητά της, μνημονεύει και το πόρισμα της επιτροπής Γκονλτάμμερ που είχε δημοσιευθεί μετά την φωτιά στο Μάτι (ΕΣΤΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, 27/8/2023, σελ. 5).
Η ίδια επιτροπή είχε καταλήξει στο εξής πολύ σημαντικό συμπέρασμα:
«Η εμπλοκή της Δασικής Υπηρεσίας, δηλαδή του βασικού φορέα διαχείρισης του δασικού πλούτου της χώρας και προστασίας του αγροδασικού χώρου γενικότερα, είναι απολύτως απαραίτητη για μια ορθολογική διαχείριση του προβλήματος των πυρκαγιών» (ΕΣΤΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, 27/8/2023, σελ. 5).
Άλλη παράμετρος την οποία αποσιώπησε ο κ. Βορίδης είναι ότι «ο τύπος των κυρίως χρησιμοποιούμενων αεροσκαφών (CANADAIR) δεν έχει σχεδιαστεί για να επιχειρεί σε συνθήκες ισχυρών ανέμων» (βλ. πόρισμα Γκολντάμμερ, ΕΣΤΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, 27/8/2023, σελ. 5).
Άλλοι δε τύποι αεροσκαφών, όπως τα CL-415, παρότι είναι σχετικώς καινούργια, έχουν παρουσιάσει αρκετά προβλήματα (βλ. το ίδιο πόρισμα).
Μείζον βεβαίως ζήτημα προκύπτει και από τα «μυστικά» κονδύλια ύψους πολλών εκατομμυρίων € που αποκάλυψε ο δασολόγος Λευτέρης Σταματόπουλος ότι υπάρχουν στο όνομα της πυρόσβεσης.
Για το τι ακριβώς προβλέπει το αρθρο 53 Ν.4662 2020 που λεει οτι κάθε χρόνο τρώνε περίπου 1 1,5 δις. Χωρίς να εχουν αποδώσει ποτέ ενα απολογισμό για τα εξοδα που κάνουν.
Η δουλειά φαίνεται να εχει μονταριστεί αψογα μέσω νομοθετημάτων που ψήφισε η παρούσα κυβέρνηση κατα την πρώτη θητεία.
Πάλι φαγοπότι κύριε ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ και κυρίες και κύριοι της Ν.Δ
Όποια πέτρα και αν σηκώσεις φαγοπότι της Ν.Δ και φυσικά των άλλων.
Αν όσα προανέφερα συνδυασθούν με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σύμφωνα με τα οποία με 52% λιγότερες δασικές πυρκαγιές σημειώθηκε φέτος αύξηση κατά 195% της καμένης γης σε σύγκριση με την έκταση που κατά μέσο όρο καίγεται ετησίως στην χώρα μας,
Τότε τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο ζοφερά και μυστηριώδη για μια κυβέρνηση, η οποία, αξιοποιώντας νυχθημερόν τις τεχνικές της προπαγάνδας, για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα κατέφυγε, διά στόματος της κ. Βούλτεψη, στο επιχείρημα της «προπαγάνδας των αριθμών» που δεν ταυτίζονται με το μέγεθος των πυρκαγιών (συνέντευξη Open, βλ. αναφορά στη εφημ. Δημοκρατία, 29/8/2023, σελ. 4, Εφημερίδα των Συντακτών, 29/8/2023, σελ. 4).
Φαίνεται πως ήρθε η ώρα, ο λεκές των αρνητών της επιστήμης να γυρίσει μπούμερανγκ σε εκείνους που τον έριχναν προπαγανδιστικά εναντίον όσων τολμούσαν να αμφισβητούν τις επιλογές της κυβέρνησης επί εποχής πανδημίας.
Συνεχίζω με τις δηλώσεις του κ. Βορίδη να πω ότι μου έκανε εντύπωση η αναφορά του στην ανάγκη «μεγαλύτερης εμπλοκής των τοπικών κοινωνιών στο κομμάτι της πρόληψης και προστασίας των δασών».
Ειδικότερα είπε ότι πρέπει να εμπλακεί η κοινωνία στο κομμάτι της επιτήρησης.
Η τοπική κοινωνία του Εβρου αφου δεν ειδε φως απο την ανίκανη κυβέρνηση ενεπλάκη οπως λέει ο κ.Βορίδης και πηρε την κατασταση στα χέρια του συλλαμβάνοντας τους «λαθραίους» που εβαλαν αποδεδειγμένα την φωτια στο υπέροχο και μοναδικό δασος της ΔΑΔΙΑΣ αφου εκει καταφεύγουν και ζούν παράνομα.
Και αμέσως ο εκ θαύματος όλο το ανθελληνικό σύστημα έπεσε επάνω τους αποκαλώντας τους «σερίφηδες» και φυσικά «ρατσιστές».
Οι διεθνιστές και εθελόδουλοι αντζέντες της Ν.Δ υοθέτησαν αμέσως τον ρητορικό οχετό του ΚΚΕ και των αγαπημένων τους ΜΚΟ ρίχνοντας στο πυρ το εξώτερο αυτούς τους Ακρίτες.
Και φυσικά εχουμε και δικαστική επέμβαση για τα δικαιώματα των λαθρο και συγκεκριμένα τη παρέμβαση του αρμόδιου Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γιώργου Σκιαδαρέση για θέματα ρατσισμού, εμπορίας ανθρώπων και κακομεταχείρισης ημεδαπών ή αλλοδαπών από κρατικά όργανα προκάλεσαν δημοσιεύματα και καταγγελίες για παράνομες πράξεις κατά προσφύγων και μεταναστών.
Τι λέτε τώρα, τι λέτε τώρα…
Ο Κύριος Εισαγγελέας πήρε εντολές από την Ν.Δ. ή έδρασε αυτοβούλως και τον πήρε ο πόνος για τα Πακιστάνια που παραβιάζονται τα… δικαιώματα τους.
Δηλαδή έχουν πάθει και οι ιδιοι πλάκα με αυτή τη δουλική συμπαράσταση που δεν την έχουν ούτε στην πατρίδα τους.
Αλλά, εφόσον οι πολίτες έχουν εκπαιδευθεί να το βάζουν στα πόδια μέσω του 112, πώς μπορεί να καλλιεργηθεί τώρα η αντίθετη κουλτούρα της ενεργής ανάμιξής τους στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών;
Σε σχέση με την επίκληση της κλιματικής αλλαγής, την οποία προέβαλε και ο κ. Βορίδης, ανακύπτει η εξής αντίφαση:
Πώς γίνεται να προτάσσεται η κλιματική αλλαγή ως κύριο αίτιο για τα εκατομμύρια καμένων στρεμμάτων, αλλά ταυτοχρόνως να βγαίνει ο κ. Κικίλιας σε συνέντευξη τύπου και να λέει ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των πυρκαγιών ήταν από ανθρώπινο χέρι, ήταν εμπρησμοί είτε από εγκληματική αμέλεια είτε από πρόθεση, και για μία ακόμη χρονιά υπάρχουν καταγγελίες για ταυτόχρονη εκδήλωση πυρκαγιών στην ίδια περιοχή σε κοντινές αποστάσεις»;
Να σημειωθεί εδώ ότι, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, κάποιες πυρκαγιές οφείλονται σε καθημερινές φωτιές που ανάβουν οι Γύφτοι για καύση υλικών.
Σύμφωνα με εκθεση την πυροσβεστική υπηρεσίας Ελευσίνας την οποια αγνοούν επιδεικτικά οι κύριοι της κυβέρνησης τι λέει προσέξτε!!!!!
Απο τον Απρίλιο της φετινής χρονιάς μεχρι σήμερα εχουν καταγραφεί 473 φωτιές που σχετίζονται με καύση υλικών από γύφτους που καίνε καλώδια και άλλα υλικά σε αυτοσχέδια χυτήρια για να πάρουν τον κλεμμένο χαλκό και να τον πουλήσουν παράνομα σε μάντρες με σκραπ.
Οι φωτιές αυτές είναι μάστιγα για την περιοχή και είναι σε αριθμό 4-5 την ημέρα.
Πηγαίνουν οι Πυροσβέστες να τις σβήσουν και τους πετροβολούν για να μην χάσουν τον χαλκό.
Πολλές φορες οι κατασβέσεις αυτές γίνονται με συνοδεία της αστυνομίας που και αυτοί κινδυνεύουν από την μαφία του χαλκού.
Έχετε να πείτε κάτι για αυτή την θλιβερή κατάσταση κύριοι της κυβέρνησης.
Γιατί οι αγαπημένοι σας πλανόδιοι επενδυτές είναι κράτος εν κράτει σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και απολαμβάνουν μια ιδιότυπη ασυλία.
Έτσι λοιπόν σύμφωνα με τον Δήμαρχο Ασπροπύργου, Νίκο Μελετιάδη και με άλλες μαρτυρίες το βράδυ την 21 Αυγούστου έβαλαν φωτιά στον παράδρομο του προαστιακού και με τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή,
η φωτιά επεκτάθηκε απο τον νότο προς βορρά μπήκε στην βιομηχανική περιοχή και να εκαψε επιχειρήσεις.
Αυτές τις ζημιές ποιος θα τις πληρώσει κύριε Μητσοτάκη και κύριε Κικίλια;
Και βεβαίως ανάμεσα σε όλα τα άλλα, μου προξενεί πολύ μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι σχεδόν κάθε χρόνο ξεσπούν πυρκαγιές στα ίδια σημεία. Άραγε, υπάρχουν περιοχές που η κλιματική αλλαγή τους δείχνει μια ιδιαίτερη αδυναμία; Ή πίσω από αυτήν την διαπίστωση κρύβεται κάτι πολύ πιο ανησυχητικό, που ενδεχομένως συνδέεται με τα τόξα της αιολικής ενέργειας;
Κλείνοντας την αναφορά μου στο κολοσσιαίο ζήτημα των πυρκαγιών, δεν μπορώ να μην επισημάνω την απαράδεκτη στάση που τήρησε ο πρωθυπουργός σε επικοινωνιακό επίπεδο:
Όποτε δεν ήταν άφαντος από τα πύρινα μέτωπα, αλλά πήγαινε να τα επιθεωρήσει, τον διέκρινε μια ευθυμία παντελώς αναντίστοιχη με την σοβαρότητα της κατάστασης.
Τα αστειάκια και τα γελάκια του με τους πυροσβέστες μήπως τελικά σημαίνουν ότι η Ελλάδα έχει πρωθυπουργό έναν σύγχρονο Νέρωνα που απολαμβάνει τις δάφνες του πρωταθλητή στις καμένες εκτάσεις;
Και την ώρα που η Ελλάδα καιγόταν απ’ άκρη σ’ άκρη,την ωρα που ολη η Ελλάδα ηταν σε απόγνωση, ήταν τόσο σημαντικό για εκείνον να φωτογραφίζεται με τον Ζελένσκι ντυμένο στα χακί;
Αν ισχύει ότι, έστω μεταφορικώς, η Ελλάδα έχει πόλεμο με την φωτιά, είναι σημαντικότερος ο πόλεμος της Ουκρανίας με την Ρωσία;