Edit Content

Σχετικά με εμάς

Οι «ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ» είναι ο πολιτικός φορέας της αναγεννημένης Εθνικής Πατριωτικής Δεξιάς, που μέσα από το πολίτευμα της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας αγωνίζεται για την ισονομία και την ισοτιμία όλων των Ελλήνων πολιτών.

Επικοινωνήστε μαζί μας

 «ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ»: Επίσκεψη Βουλευτή Ηρακλείου, Μιχαήλ Γαυγιωτάκη, στις Φυλακές Ν. Αλικαρνασσού & Νεάπολης

Τα Σωφρονιστικά Καταστήματα Κράτησης Νέας Αλικαρνασσού και Νεάπολης επισκέφθηκε ο Διευθυντής της Κ.Ο. «ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ» και Βουλευτής Ηρακλείου, Μιχαήλ Γαυγιωτάκης.

Καταρχάς ο κ. Γαυγιωτάκης είχε μια ιδιαίτερα εποικοδομητική συζήτηση με τον Διευθυντή του Καταστήματος Κράτησης Νέας Αλικαρνασσού, κ. Κωνσταντίνο Μαυραντωνάκη.

Ο Διευθυντής της Κ.Ο. «ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ» του μετέφερε τη δεδομένη ευαισθητοποίησή μας σχετικά με το Σωφρονιστικό Κώδικα και το ενδιαφέρον μας για τις συνθήκες που επικρατούν για κρατούμενους αλλά και σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

«Ο Διευθυντής των φυλακών Αλικαρνασσού είναι ένας εξαίρετος άνθρωπος, επιτελεί ένα λειτούργημα με φιλότιμες προσπάθειες. Με τη βοήθεια των σωφρονιστικών υπαλλήλων, δυστυχώς με πενιχρά μέσα, παλεύει να διατηρήσει σε υψηλό επίπεδο τη λειτουργία του Καταστήματος» δήλωσε -μεταξύ άλλων- ο κ. Γαυγιωτάκης.

Επισημάνσεις-Παρατηρήσεις για Φυλακές Ν. Αλικαρνασσού:

 1. Έλλειψη προσωπικού. Μόλις 15 σωφρονιστικοί υπάλληλοι.
 2. Έλλειψη προσωπικού και στην εξωτερική φύλαξη (με αποτέλεσμα κομμένα ρεπό και υπερκόπωση του προσωπικού).
 3. Έλλειψη χώρου για επιμόρφωση κρατουμένων και σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.
 4. Εντατικοποίηση και συνάμα πύκνωση των απολυμάνσεων για παράσιτα-κοριούς κλπ.
 5. Έλλειψη χώρου-προθάλαμου για αποστείρωση ενδυμάτων και προσωπικών αντικειμένων κατά την είσοδο των κρατουμένων στο Κατάστημα.
 6. Χώρος ψυχαγωγίας και δραστηριοτήτων των κρατουμένων (γυμναστήριο, πρότυπη βιβλιοθήκη, χώροι ανάπτυξης τεχνικών δεξιοτήτων κλπ.)
 7. Κλούβες απαρχαιωμένες (έλλειψη κλιματισμού, ελαστικά και ηλεκτρολογικά οχήματος κλπ.) – Μη ασφαλής μεταγωγή των κρατουμένων σε δικαστήρια, νοσοκομεία κλπ.
 8. Έλλειψη υλικοτεχνικού εξοπλισμού όπως σαρωτές, Garrett Ανιχνευτές Μετάλλων κλπ. Ο υπάρχων είναι απαρχαιωμένος με αποτέλεσμα τον μη ασφαλή έλεγχο από και προς το Σωφρονιστικό κατάστημα.
 9. Το φαγητό των κρατουμένων ικανοποιητικό.
 10. Επιτακτική ανάγκη να επισκευαστούν ορισμένα σημεία του βορείου τομέα του κτιρίου διότι γκρεμίζεται ο τοίχος και καραδοκεί όχι μόνο κίνδυνος ατυχήματος αλλά και απόδρασης κρατουμένων!

Ο Βουλευτής Ηρακλείου των «ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ» κατά την επίσκεψή του προχώρησε στη δωρεά οργάνων γυμναστηρίου για την εκγύμναση των εξωτερικών φρουρών και των κρατουμένων.

Επισημάνσεις-Παρατηρήσεις για Δικαστικές φυλακές Νεαπόλεως:

 1. Κοριούς.
 2. Έλλειψη προσωπικού. Φύλακες εκτελούν χρέη… λογιστού και κάνουν… γραμματειακή υποστήριξη.
 3. Κοινωνιολόγος εκτελεί χρέη γραμματέα…
 4. Κοινωνική πρόνοια μηδέν.
 5. Φύλακας εξωτερικής φρουράς εκτελεί χρέη… φαρμακοποιού, γιατρού και εν γένει ιατρικής φροντίδας.
 6. Δεν υπάρχει μεταγωγικό όχημα για τη μεταφορά των κρατουμένων τόσο εντός των ορίων του Νομού Ηρακλείου αλλά και κατά την μεταγωγή τους.
 7. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα λόγω της εντοπιότητας των υπαλλήλων εξαιτίας του γεγονότος ότι κανένας δεν θέλει να έρθει από άλλο μέρος της Ελλάδας λόγω του μεγάλου κόστους μετακίνησης και διαμονής…

Στη συνέχεια ο κ. Γαυγιωτάκης ενημερώθηκε για την πρόοδο των εργασιών ανέγερσης του νέου καταστήματος κράτησης στις Kουρούνες της Νεάπολης Λασιθίου.


Οι υπό ανέγερση φυλακές θα στεγάσουν τα Καταστήματα Αλικαρνασσού και τις Δικαστικές φυλακές Νεαπόλεως και θα διαθέτει συνολικό αριθμό 400 κελιών.
Αίτημα της Διοίκησεις και των υπαλλήλων των φυλακών Νεαπόλεως είναι να μην κλείσουν οι φυλακές αλλά να παραμείνουν ως γυναικείες.
Σημειωτέον ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν γυναικείες φυλακές στο νησί και άκουσον άκουσον… προαυλίζονται οι γυναίκες μαζί με τους άνδρες κρατούμενους.

Το εν λόγω έργο έχει πολυετή καθυστέρηση, λόγω διακοπών χρηματοδότησης και άλλων προβλημάτων.

Τέλος να σημειωθεί ο ελλιπής σχεδιασμός, όσον αφορά το αποχετευτικό σύστημα, αλλά και η ανορθόδοξη πρόσβαση με οχήματα λόγω στενότητας του δρόμου (αγροτικός μόνο 3 μέτρων).
Μάλιστα δεν προβλέφθηκε η κυκλοφοριακή σύνδεση μέσω του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ).

Μετάβαση στο περιεχόμενο