Σε κάθε ευνοούμενο Κράτος, το οποίο έχει τους στοιχειώδεις κανόνες λειτουργίας, θα είχε «πέσει» η κυβέρνηση αν αποκαλυπτόταν ότι απέρριψε την έκκληση της ευρωπαϊκής εισαγγελικής αρχής για την πιθανή ποινική ευθύνη δύο πρώην υπουργών για θανατηφόρο δυστύχημα απόρροια σύγκρουσης τρένων με τραγικό απολογισμό 57 νεκρούς.
Στην προκειμένη περίπτωση για την κυβέρνηση Μητσοτάκη η πολιτική ευθιξία είναι άγνωστη λέξη.
Ο λόγος για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) που απήγγειλε κατηγορίες σε 23 υπόπτους, συμπεριλαμβανομένων 18 δημοσίων υπαλλήλων για εγκλήματα που συνδέονται με την εκτέλεση συμβάσεων για συστήματα τηλεχειρισμού και σηματοδότησης στο δίκτυο, συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ.
Η EPPO μάλιστα είχε στο στόχαστρο της, δύο πρώην υπουργούς.
Συγκεκριμένα για φερόμενα ποινικά αδικήματα που αφορούν παράβαση καθήκοντος που διέπραξε ο πρώην Υπουργός, Χρήστος Σπίρτζης και υπεξαίρεση εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ελληνικού Δημοσίου, που διέπραξε ο πρώην Υπουργός, Κωνσταντίνος Καραμανλής (κατά την επιστολή που απέστειλε η Εισαγγελέας της EPPO Πόπη Παπανδρέου).
Οι «ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ» καταγγέλλουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη που «έθαψε» την υπόθεση, με «ασπίδα» την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία για να απορρίψει την ανάγκη σύστασης διερευνητικής επιτροπής.
Τέλος να αναδείξουμε το γεγονός ότι για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θεωρείται ότι η ελληνική συνταγματική ιδιορρυθμία, δηλαδή ότι μόνο το κοινοβούλιο μπορεί να ασκήσει δίωξη κατά των υπουργών, παραβιάζει το δίκαιο της ΕΕ και έχει θέσει αυτό το αδιέξοδο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.